11 начина да поддържате активността на вашето кучe

Знаете ли кой е идеалният момент да започнете някакви активности с вашия домашен любимец? Да, точно така – всеки един момент! Точно като вас, вашето куче се нуждае от упражнения, за да е в добра форма и отлично здраве. Добър вариант е да комбинирате вашата и неговата тренировка – така не само ще спестите време, но ще ви бъде безкрайно приятно!

 

Не забравяйте, че кучето ви възприема вашите темперамент и навици, така че, ако предпочитате да се заседявате на дивана, и кучето ви ще предпочита точно това. И още нещо: докато вие можете да положите усилия както за регулиране на храненето си, така и за повишаване на активностите си, вашето куче не може само да направи това – то ще разчита на вас!

 

Според данни на Асоциацията за профилактика на затлъстяването при домашните любимци от 2014 г. около 52% от кучетата в САЩ са с наднормено тегло (не намерихме аналогични данни за България). Подобно на хората, кучетата с наднормено тегло страдат по-често от диабет, хипертония и сърдечни заболявания.

 

За щастие, всичко това може да бъде избегнато (както за вас, така и за вашия най-добър приятел), само като отделяте 20-30 минути на ден за едно хубаво изпотяване. Вижте 11 страхотни предложения, с които да помогнете на вашия най-добър приятел да бъде активен… и щастлив. Не забравяйте да се консултирате с ветеринарния му лекар, преди да започнете каквато и да е активна програма с кучето си.

 

 Разходка из квартала

 

Започваме с най-леснодостъпното, защото просто една лежерна, спокойна разходка из квартала често е най-доброто упражнение. Обикновената пешеходна обиколка между блоковете може да е напълно достатъчна за вашия домашен любимец. Този тип разходки ще осигурят и на двама ви добре прекарано време, което ще очаквате всеки ден с нетърпение, а всички нови, непознати миризми и гледки ще направят вашия домашен любимец още по-щастлив.

 

 Паркове за кучета

 

Ако вашият любимец се нуждае от упражнения (или просто някакво движение) и малко социализация, посещението на парк за кучета може да е точно това, за което кучешката му душа копнее. Много собственици на домашни любимци, които нямат двор, ги водят в такива паркове – там има много свободно пространство за игра. Истината е обаче, че повечето кучета са просто по-активни, когато са в компанията на себеподобни.

 

 Игра с тенис топка

 

Научете кучето си да ви носи топка или фризби. Тази стара изпитана форма на забавление очевидно е достатъчна за добрата тренировка на вашето куче, но това е тренировка и за вас. Всеки път, когато хвърляте топката, тренирате ръцете си и повишавате издръжливостта си. Освен това, когато кучето ви не е много активно в играта, ще трябва вие да тичате повече след топката.

 

Понякога, колкото и да ни се иска, няма как да излезем с кучето навън за игра или разходка на открито. Това не значи, че трябва да лишавате четириногия си приятел от забавления. В тези случаи просто може да хвърляте тенис топка в стаята и кучето ви да я гони и да ви я носи. А вие да му се радвате, докато то маха щастливо с опашка.

 

 Играйте футбол

 

Кучетата не трябва да се ограничават до тенис топки, въпреки че наистина обичат подскоците на жълтото кълбо. Добър вариант е да играте футбол с вашия верен партньор. Едва ли ще бягате толкова, колкото професионалните футболисти, но със сигурност ще си направите една страхотна кардио тренировка.

 

 Кучешки спринт

 

Повечето кучета обичат състезанията. Ако има къде, направете с кучето си едно състезание за бързо бягане. Ако пък сте издръжливи, направете заедно един бавен, приятен джогинг около блока. Не забравяйте да се хидратирате – и себе си, и кучето! И внимавайте да не прекалите с натоварването – кучетата не се потят като хората, така че е много вероятно да прегреят.

 

 Отидете на поход!

 

Ако обичате да се разхождате с кучето си, но искате малко разнообразие, опитайте с туризъм. Около повечето градове има туристически пътеки, на които можете да се насладите заедно. Така ще осигурите на вашето куче нови гледки и миризми, които да изследва.

 

 Отидете на къмпинг

 

Надградете похода с къмпинг! Заведете кучето си в гората, за да ви помогне да намерите дърва за огъня. Предварително проучете растенията – някои от тях може да са отровни за животното. Както винаги, дръжте кучето си на каишка, когато сте навън в нова среда – особено такава, която е изпълнена с много вълнуващи нови миризми.

 

 Един ден на плажа

 

Нищо не носи такова удоволствие и забавление, като един слънчев ден на плажа. С целия този топъл пясък, по който да бягате, и с пръчките за игра и вълните, които да преследва, възможностите за вашето куче да си прекара страхотно са безкрайни. (Само не забравяйте слънцезащитните продукти!) Проучете кои плажове допускат кучета.

 

 Прескачане на препятствия

 

Когато искате да осигурите на кучето си по-сериозни упражнения, поставете няколко препятствия в двора си и след това научете любимеца ви да ги преодолява с вас. Това е страхотно упражнение и за изграждане на увереност!

 

 Криеница

 

Перфектна за дъждовен ден (или за всеки ден)! Научете кучето си да играе на криеница като скривате играчки или лакомства – така ще си осигурите щастие всеки ден.

 

 Дога

 

Да, познахте – дога е йога за кучета. С фокус върху стречинг, масаж и дори медитация, дога е чудесен начин за вас и вашето куче да бъдете активни заедно. Добре е за мускулите и съзнанието ви и на практика всяко куче може да я прави. Дога може да помогне дори на контузени, затлъстели, възрастни и прекалено активни кучета.

С всички тези варианти, как да изберете само един, с който да започнете!? Опитайте всички – вижте какво работи най-добре за вас и се забавлявайте!

 

Няма значение какъв вид активност ще изберете за най-добрия ви приятел. Важното е, че ще прекарвате време заедно и ще поддържате здравето си. Вашето куче ще възнагради усилията ви да му създадете условия да се чувства добре с много целувки и гушкане след страхотния игрив ден.