Летните месеци си отиват сякаш за миг, а есента бързо се превръща в зима. А зимата си е дълга. Подобно на вас, вашите кучета копнеят за безгрижните слънчеви дни – и това е съвсем нормално. Но студеното време може да бъде не просто неудобно за вашия домашен любимец. Без предпазни мерки, студът може да бъде опасен, особено в районите, в които вали повечко сняг. Така че, когато вашият най-добър приятел прекарва някакво време (малко или много) на открито през зимата, имайте предвид долните няколко съвета, за да го защитите.

 

Ежедневни зимни грижи за домашни любимци

Всеки собственик на четириног космат приятел знае, че е важно да бъде гъвкав, когато става въпрос за грижите за въпросния приятел. Всяко куче има специфични индивидуални нужди, но има неща, които можете да промените в ежедневните грижи, за да направите зимата на вашия любимец по-поносима и комфортна.

За начало са необходими много калории – те много помагат за стоплянето при ниски температури. Давайте на домашния си любимец допълнителна храна, преди да излезете на открито. Това може да изглежда нелогично, тъй като повечето домашни любимци са по-активни на слънцето през лятото, но в зависимост от това къде живеете, вашето куче може всъщност да изразходва повече калории през зимата, само за да регулира здравословната телесна температура.

Опознайте добре и питейните му навици. Уверете се, че кучето ви има достъп до незамръзнала вода, за да се хидратира достатъчно. Използвайте пластмасови купи за храна и вода – ако купите са метални, езикът на кучето може да залепне за тях, когато температурите са ниски.

В студени, дъждовни и снежни сезони също е важно да обръщате повече внимание на състоянието на козината на вашия домашен любимец. При по-влажни условия козината може да се замърси много по-бързо. Ако остане върху него твърде дълго, мръсотията ще започне да се сплъстява. Това е не само неприятно усещане за вас, когато галите кучето си, но ще е и неудобно за самото него. Добре поддържаната козина изолира по-добре студа от тялото на животното. Затова след къпане изсушете старателно кучето си, особено преди да го изведете или пуснете навън.

Хотелът за кучета в София Dog House Hotel с удоволствие ще се погрижи за допълнителното поддържане на вида и комфорта на вашето куче в нашия спа център. Свържете се с нас за подробности.

 

Зимна кучешка мода

Хората не са единствените, които се вълнуват от есенната и зимната мода. Когато вашият домашен любимец прекарва време на открито през студените сезони, уверете се, че изглежда и се чувства страхотно!

Далеч не всички кучета обаче се нуждаят от обличане – има кучета, които по-лесно понасят студовете. Но ако верният ви приятел е късокосмест, или още е много малък или пък вече е доста възрастен, или е с някакво хронично заболяване, дрехата за него е просто задължителна!

Линиите и цветовете не са най-важните неща при дрехите на вашето куче, но един топъл, дебел пуловер може да е най-доброто ви зимно-стоплящо решение! В магазините за стоки за домашни любимци можете да избирате от разнообразие от пуловери (и други дрехи). Можете и сами да му оплетете дреха, докато си стоите на топло у дома в някоя студена вечер.

Идеалната дрешка трябва да достига от шията до основата на опашката и също така да предпазва корема. Не забравяйте обаче, че нищо не може да предпази от измръзване ушите, краката и опашката на животното… така че просто не го дръжте навън твърде дълго време при ниски температури.

Зимните условия обаче са най-тежки за краката на кучето. Ходили ли сте някога в снега боси? Ако сте пробвали, вероятно не е било продължително.

Когато разхождате домашния си любимец из квартала, кожата му може да стане чувствителна към препаратите, които хората използват, за да топят снега (сол, магнезий, каменна сол). Когато се приберете от разходка, винаги избърсвайте всички лапи с влажна кърпа, преди вашето куче да ги оближе и да раздразни устата си или дори да се натрови. Ако животинчето ви погълне каменна сол, незабавно се обадете на ветеринарен лекар!

Добра идея е да инвестирате в кучешки обувки за защита на краката на вашия домашен любимец.

 

Вътре срещу навън

Допълнителните грижи и кучешките дрехи могат да помогнат донякъде за по-лесно преминаване през студената зима. Но най-добрият начин да защитите домашния си любимец е да го държите възможно най-много време на закрито. Дори ако това означава да осигурите на кучето си достъп до някоя не много чиста стая или свободен вход за него до дома ви през някоя малка вратичка – просто, за да не бъде на открито през целия ден.

Друга възможност е стабилна, устойчива на атмосферни влияния кучешка къща, която е достатъчно голяма, за да може четириногият косматко да се завърти в нея и да легне. Ако къщата е много по-голяма, ще бъде трудно да се затопли с телесна топлина. Подът трябва да бъде повдигнат на няколко сантиметра от земята и покрит с дървени стърготини или слама – те държат топло. Вратата трябва да бъде покрита с водоустойчив материал, през който кучето все пак лесно да преминава.

 

Разбира се, винаги можете да оставите домашния си любимец в Dog House Hotel в София. Нашите помещения и съоръжения са климатично контролирани и ние ще се погрижим кучето ви да има достатъчно вода, забавления и упражнения, докато се грижим за него. Когато си го приберете у дома и се гушнете в него, вашият домашен любимец ще иска съвсем същото – гушкане и любов.